Idź po olej do głowy – słyszałeś kiedyś to powiedzenie? Okazuje się, że jak każda ludowa mądrość, zawiera w sobie prawdę. I to bynajmniej nie jest metafora!
Chcesz podnieść jakość swojego nauczania i jakość uczenia się Twoich uczniów? Rzuć im wyzwanie! Wspomnę o nim na końcu artykułu.
Bez odpowiedniego paliwa, Twoje neurony będą słabo przewodziły impulsy nerwowe, spowolnione będzie wydzielanie neuroprzekaźników, a szybkość uczenia się spadnie ze względu na braki odpowiednich aminokwasów.
Jak małymi krokami przejść na dietę mózgu, aby podnieść swoje IQ, poprawić pamięć i wyciągnąć jeszcze więcej z życia? Jest na to wiele sposobów. Między innymi zdrowe odżywianie, a to rozpoczyna się od eliminacji śmieciowego jedzenia: kupnego pieczywa, glutenu, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i aspartamu, kawy oraz coli i energetyków. Gdy już wyeliminujemy to, co szkodzi, warto zadbać o to, co buduje nasz mózg.
Czy wiesz, że mózg to w większości woda i tłuszcz? Nie chce się wierzyć, co? A jednak, bez tłuszczów mózg nie byłby w stanie przesyłać impulsów elektrycznych z prędkością blisko 120 metrów na sekundę.
Najbardziej konieczne dla dobrego funkcjonowania mózgu są niezbędne tłuszcze nienasycone. To one tworzą w 70% mielinę, czyli tłuszczowo-białkową powłokę neuronu, odżywiającą go i przyspieszającą przewodzenie.
Twoje ciało produkuje wiele potrzebnych substancji (np. 15 rodzajów białek), lecz nie jest jednak w stanie wyprodukować tego rodzaju tłuszczu. Jeśli nie dostarczysz go mózgowi Twoja pamięć i procesy poznawcze będą osłabione. Tu mózg potrzebuje Twojej pomocy!
Tak niewiele potrzeba, aby wzmocnić swój mózg! Wystarczy, że zamienisz paluszki, chipsy i inne przekąski na zdrowe orzechy czy słonecznik. Twój mózg będzie Ci naprawdę wdzięczny, zapamiętując szybciej i na dłużej. W skład nienasyconych kwasów tłuszczowych wchodzą dwa ważne kwasy Omega-3 i Omega-6. Możesz je znaleźć w oleju rybnym lub w oleju lnianym, a także w pestkach słonecznika, dyni czy w orzechach (najlepiej włoskich i brazylijskich).
Olej lniany jest jednym z najlepszych, choć nadal niedocenianym, źródeł niskonasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Odpowiedni poziom NNKT powoduje, że dziecku zarówno w życiu płodowym, jak i po urodzeniu dostarczane są konieczne dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz systemu nerwowego składniki. Niedobór NNKT powoduje mniejszą odporność, a w późniejszym okresie może mieć poważne znaczenie dla ogólnej inteligencji dziecka.
Więcej niż połowa kory mózgowej to kwasy Omega-3, są one także budulcem przekaźników nerwowych. Dlatego nie powinno się pytać, czy używać oleju lnianego, ale powinno się jak najszybciej zadbać o to, by znalazł się w codziennej diecie – w naszej jest od dawna. Nawet nasza 21. miesięczna córeczka codziennie pije olej lniany
Dodam tylko bardzo ważna informację. Należy zadbać, aby olej lniany był tłoczony na zimno, przechowywany w ciemnej butelce i koniecznie w lodówce. Absolutnie nie wolno go podgrzewać, ponieważ wtedy zmienia się jego struktura i działa rakotwórczo.
Poza olejem lnianym jestem absolutną fanką oleju kokosowego. Używam go nie tylko w kuchni. Ponieważ ten wpis dotyczy tylko wpływu oleju na pracę mózgu, skupię się tylko na tym zagadnieniu, ale zaznaczam, że tych pozytywów jest znacznie, znacznie więcej. Sporo informacji na temat zaskakujących faktów na temat tego tłuszczu znajdziesz tutaj.
W roku 2004 w magazynie Neurobiology of Aging opublikowano badania, wykazujące, że MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe) oleju kokosowego poprawiają funkcje poznawcze wśród osób starszych, które miały problemy z pamięcią, a nawet u chorych cierpiących na chorobę Alzheimer’a.
Badaniu poddano 20 osób, które losowo karmiono olejem kokosowym lub placebo, w różne dni. Niektórzy z grupy chorujących na Alzheimer’a wykazali lepsze wyniki na specjalnej skali oceny funkcji poznawczych dla choroby Alzheimer’a, natomiast wszyscy wykazali lepsze wyniki w teście pamięci krótko po przyjęciu dawki oleju kokosowego.
Nie były to badania długoterminowe. Uczestnicy od razu po przyjęciu jednej dawki oleju kokosowego wykazywali poprawę zdolności poznawczych i poprawę pamięci.
Wyobrażasz sobie co by było, gdyby tak naszym uczniom co rano zaaplikować łyżkę oleju kokosowego? Dzisiaj jest moda na różne wyzwania. Wykorzystaj to i stwórz grupę chętnych uczniów, którzy na własnej skórze wypróbują ten sposób. Określ czas trwania eksperymentu, włącz do niego rodziców, aby to zadziało się za ich zgodą i obserwujcie wyniki.
Co Ty na to?
Jeśli spodobał Ci się ten wpis lub czujesz, że komuś może się przydać, będę Ci wdzięczna, jeśli go udostępnisz.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi artykułami, dołącz do mnie na facebooku.
ŹRÓDŁA:
Beata Sokołowska, Alkaliczny styl życia, Warszawa 2015, MUZA SA.
Katarzyna Szafranowska, Co to jest dieta mózgu? Czy istnieje połączenie między dietą a pamięcią?,
http://szybkanauka.pro/dieta-mozgu-szybkie-myslenie-pamiec/
Jedna dawka oleju kokosowego poprawia funkcjonowanie mózgu i zdolności poznawcze,
http://faktydlazdrowia.pl/
Olej lniany pokarm dla mózgu,
http://blog.veganatura.pl