Życie nie lubi próżni. Gdy pozbywamy się starych nawyków, należy zadbać o nowe, rozsądnie podjąć decyzję, czym zastępujemy to, czego już nie ma. Jeśli tego nie zrobimy, istnieje takie ryzyko, że po jakimś czasie odczucie pustki da o sobie znać.
Podobnie rzecz się ma z dietą. Jeśli eliminujemy szkodliwe składniki, musimy je zastąpić czymś wartościowym. Utarły się takie koszmarne powiedzenia, że cukier krzepi, a glukoza jest potrzebna do efektywnej nauki. Z pierwszym wstępnie rozprawiłam się tutaj, natomiast co do glukozy, bardzo ważne jest jej pochodzenie. Śmieciowa glukoza daje śmieciowe efekty.
Artykułów i książek na ten temat jest cała masa. Mnóstwo genialnych, po lekturze których życie już nie może wyglądać tak samo Jednak obraz często przemawia głośniej niż tysiąc słów, stąd co tydzień w FitEdukacji pojawiają się rysnotki.
Uważność i krytyczne myślenie to umiejętności na wagę złota, także w doborze diety. Tak jak cukier słodycz słodyczy nierówna, podobnie rzecz się ma z białkiem.
Te i inne pozornie skomplikowane treści wyjaśni Agnieszka Małgorzata Zielińska w trzeciej lekcji z cyklu edukacja dla zdrowia
Dzisiejsze rysnotki proponujemy wykorzystać na zajęcia i oplakatowanie szkoły
Niech FitEdukacja się szerzy!
rysnotki:
Alicja Biernacka – pedagog z wykształcenia i pasji, dzięki czemu praca jest dla niej czystą przyjemnością. Jest nauczycielką edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej, specjalistką w zakresie socjoterapii, terapii pedagogicznej, promocji zdrowia oraz pedagogiki leczniczej. Miłośniczka myślenia wizualnego i Oceniania Kształtującego.
VITEZSLAVA BARTOSOVA HOFFMANN – Czeszka z częściowo polskimi korzeniami, nauczyciel WF w Szkole Podstawowej nr 82 w Gdańsku, tłumacz języka czeskiego i absolutna miłośniczka sketchnotingu.