WYRZUĆ CUKIER, ZADBAJ O WARTOŚCIOWE BIAŁKO – porządki w trosce o mózg


Życie nie lubi próżni. Gdy pozbywamy się starych nawyków, należy zadbać o nowe, rozsądnie podjąć decyzję, czym zastępujemy to, czego już nie ma. Jeśli tego nie zrobimy, istnieje takie ryzyko, że po jakimś czasie odczucie pustki da o sobie znać.

Podobnie rzecz się ma z dietą. Jeśli eliminujemy szkodliwe składniki, musimy je zastąpić czymś wartościowym. Utarły się takie koszmarne powiedzenia, że cukier krzepi, a glukoza jest potrzebna do efektywnej nauki. Z pierwszym wstępnie rozprawiłam się tutaj, natomiast co do glukozy, bardzo ważne jest jej pochodzenie. Śmieciowa glukoza daje śmieciowe efekty.

Artykułów i książek na ten temat jest cała masa. Mnóstwo genialnych, po lekturze których życie już nie może wyglądać tak samo wink Jednak obraz często przemawia głośniej niż tysiąc słów, stąd co tydzień w FitEdukacji pojawiają się rysnotki.

PDF do pobrania

PDF do pobrania

PDF do pobrania

Uważność i krytyczne myślenie to umiejętności na wagę złota, także w doborze diety. Tak jak cukier słodycz słodyczy nierówna, podobnie rzecz się ma z białkiem.

PDF do pobrania

PDF do pobrania

PDF do pobrania

 

Te i inne pozornie skomplikowane treści wyjaśni Agnieszka Małgorzata Zielińska w trzeciej lekcji z cyklu edukacja dla zdrowia smile


Dzisiejsze rysnotki proponujemy wykorzystać na zajęcia i oplakatowanie szkoły smile

Niech FitEdukacja się szerzy!

 

rysnotki:

  Alicja Biernacka – pedagog z wykształcenia i pasji, dzięki czemu praca jest dla niej czystą przyjemnością. Jest nauczycielką edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej, specjalistką w zakresie socjoterapii, terapii pedagogicznej, promocji zdrowia oraz pedagogiki leczniczej. Miłośniczka myślenia wizualnego i Oceniania Kształtującego.

  VITEZSLAVA BARTOSOVA HOFFMANN – Czeszka z częściowo polskimi korzeniami, nauczyciel WF w Szkole Podstawowej nr 82 w Gdańsku, tłumacz języka czeskiego i absolutna miłośniczka sketchnotingu.

 

Shopping Cart
Scroll to Top